Петък, 29 Март 2024, 15:41

Тридневният дефилир даде едно ново начало в културното развитие на Ботевград - (галерия)

3 Октомври 2012, 21:30
(0) (0)
Ботевград - Актуално
Прочетена: 4897 2


Двата духови оркестъра на Ботевград демонстрираха стил и професионално звучене в изявите си на тридневния Дефилир. Те показаха лицето на Ботевград пред цяла България. В нашия град се случи нещо изключително, невиждано досега. Това заявиха гражданите на Ботевград тази вечер в анкета на „Балканец”. Мнозина са и тези, които казаха, че мажоретките до голяма степен се допълват с мелодиите на духовата музика. С реализацията на проект „Дефилир на духовата музика”, община Ботевград  поставя акцент върху развитието на креативността в културата на територията на общината, като източник на иновативност, нови пространства за експеримент, използване на нови технологии, разкриване на нови публики, нови канали за информация и нови модели на потребление, се казва в информацията за проекта. Тридневният Дефилир допринесе за засилване ролята на културата като двигател на процеса на обновление и развитие на община Ботевград. Двата духови оркестъра се превърнаха в символи на града.
Създаденият през 1969г. Духов оркестър на Ботевград от младия тогава диригент Иван Нешков поставя началото на изграждането на професионална духова музика. С годините тя възражда традицията на военната музика от оркестъра, в който някога започва кариерата си Дико Илиев. Като негов приемник, днес Духовият оркестър 40 години поддържа традициите живи и търси пътя към вкуса на съвременния слушател. Оркестърът е неизменно лице в културния живот на града и  върви ръка за ръка с всички общински празници. От 2008 г. на диригентския пулт застава Иванка Савова – възпитаник на НМА „Панчо Владигеров”София. Репертоарът на оркестъра е разнообразен и достъпен за всякакъв тип публика.
Младежкият духов оркестър е създаден през 1964 г. и се утвърждава като един от символите на града. През 2004 г. дидригент на оркестъра става Константин Гайдарски и се създава мажоретен състав към него по инициатива на председателя на читалище „Хр. Ботев” Маргарита Кирова. Ръководител на мажоретния състав е Иванка Христова. Двата състава също присъстват неизменно както на празници в община Ботевград, така и на фестивали в страната и чужбина. Те очароват с присъствието си на сцената, с младежкия си ентусиазъм и жанрово разнообразие от пиеси – съвременна музика, фолклор, поп-музика и много други стилове. Сред най-престижните награди е златният медал, с който е удостоен диригентът Константин Гайдарски, за най-добър диригент на духов оркестър през 2005 г.

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Дефилир на духовата музика

Подобни новини

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 07:47

    Като чета вашият сайт, все повече ми харесват статиите, браво. Така ще задържите читателите си. Много добре отразихте сабитието. Браво на екипа.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 14:01

    Страхотна галерия

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete