Вторник, 23 Април 2024, 15:29

Улични кучета превземат центъра на Ботевград

21 Юли 2014, 09:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2907 16


В регистъра на Община Ботевград фигурират около 100 домашни кучета. Стопаните избягват да ги регистрират, защото дължат такси за тях, както и носят отговорност за поведението им. Липсата на приходи от такси, пък, е причината Общината да не може да изгради приют за уличните кучета. А те стават все повече и повече, и вече превзеха центъра на града. Така проблемът с кучетата в Общината се превърна в омагьосан кръг.
 
Основният проблем в борбата с безстопанствените кучета е липсата на приют в Ботевград.
До преди няколко месеца такъв има, но през ноември миналата година, по жалба на Сдружение „На Ти  с Природата”, е направена проверка на дейността на общината по Програмата й за намаляване на популацията на безстопанствените кучета. Установено е, че приютът не отговаря на изискванията на Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и Наредба 41, както и че управителят Светлозар Божилов няма изискваното по закон за тази длъжност висше образование. Това налага затварянето на приюта.

В бюджета на Община Ботевград няма нито едно перо, по което да са предвидени средства за изграждане на нов приют или за привеждане на съществуващия в съответните норми. Според кмета Георгиев, за изграждане на приют са необходими 100 000 лева. „На мен ми трябват 1/10 от тези пари, които дават в София за приюти за кучета. И ще го направя супер модерен – като новата зала! Но когато пред мен стои дилемата между човека и кучето, аз избирам човека. Ако имам 100 000 лв. ще ремонтирам 3 улици, или ще реша един куп други въпроси. Не омаловажавам проблема с кучетата, но за мен е по-значимо да насоча средства към социалната програма на Общината, за хората... и след това за кучетата.”-обясни Георгиев.

Справка в регистъра на община Ботевград показва, че регистрираните домашни кучета са около 100.
Това означава, че стотици стопани са „пропуснали” да регистрират животните си и не плащат такси за тях. Парите от тези такси, според Програмата на Общината, би трябвало да се използват за овладяване на популацията на бездомните кучета. Тя, от своя страна, се увеличава наесен,  когато много хора, отглеждащи кучета за охрана на вилни и селски имоти, ги пускат за зимния сезон. Тези кучета започват да търсят храна и се превръщат в безстопанствени. А Общината не може да се погрижи за тях, тъй като няма приходи от такси за домашните любимци, които не са регистрирани. И така кръгът се затваря.
Друга отговорност, която собствениците, би трябвало да поемат, са случаите на нахапване от куче. При подаден сигнал, обаче, прокуратурата връща отговор, че няма данни за престъпление.

Един от начините нахапванията да бъдат избегнати е като просто се спазват забраните за разходка на кучета в онези места, където има струпване на хора, и най-вече на деца. Общината е поставила забранителни табели в някои такива места, каквито са градският парк и някои градинки. Тези табели, обаче, изчезват. А стопаните продължават да разхождат кучетата си там. Трябва да се отбележи, че разрешени за разходка на домашни кучета са всички места, извън местата за отдих, като изискванията за разходка на куче са определени в наредба.
Всички кучета да се водят на каишка, обаче, за сега остава само едно добро пожелание…

Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Юли, 10:18

    НЕ ОТВЛИЧАЙТЕ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ ДОСТА ПО-ВАЖНИ НЕЩА.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Юли, 10:35

    Напротив - има предвидени 20 000 лева за проектиране и изграждане на нов приют!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Anonimen 21 Юли, 10:51

    Mi kak 6te ima6 100 000 leva, kato pra6ta6 sulyo i pulyo na more, za smetka na ob6tinata?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Юли, 11:20

    Пак лъжеш кмете ,че си направил супер модерна зала направил си един хамбар.Ако искаш да видиш такава зала се разходи до Самоков където тренираха нашите деца и ние видяхме залата.Като е толкова модерна защо не тренираха децата тук но от теб не чакаме отговор.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 21 Юли, 11:28

    #1 ку4етата не са важни докато не нахапат някой, после ще ревете откакто стане белята :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Юли, 11:28

    А със северната конюшна какво ще правим, нямали да има скоро избори, че да се приберат най сетне.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Юли, 11:53

    Жал ми е за тези хубави, кротки, дружелюбни, гладни, ровещи в кошчетата за хапка хляб кучета. Жалко, че няма кой да се погрижи за тези животни, най-добрите, верните приятели на човека...

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 21 Юли, 12:32

    № 7,като ти е жалз а ...кучета прибери си ги у дома.А, г-н кмета като е толкова загрижен за хората да ги приюти тези кучета,те са заплаха за хората!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 21 Юли, 13:12

    Животните нямат никаква вина! Това, че са заплаха за хората, е вина на самите хора. Половината от тях са били домашни, но са изхвърлени на улицата от стопаните си. Това е задължение на общината и на държавата да контролират броя им и да осигурят места за пребиваването на бездомните животни.
    Причината е изоставянето на кучета, а ефектът е, че ситуацията с тяхната популация става неконтролируема. Избиването на животните не е решение на проблема. Решението е животните да се залавят, кастрират, ваксинират срещу бяс, обезпаразитяват и връщат обратно ако няма достатъчно средства за кучкарници.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Юли, 13:31

    :!: :!: :!: :!: ТОЧНО ТАКА *9 :!: :!: :!: :!:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (178)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete