Четвъртък, 25 Април 2024, 01:56

В Правец бе отбелязана 140-годишнината от гибелта на Апостола (Снимки)

18 Февруари 2013, 22:03
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 5478 11


Днес от 17.30 ч. от площада пред община Правец тръгна факелно шествие до бюст-паметника в двора на ОУ „Васил Левски”, където се проведе възпоменателен митинг.

Пред паметника на Левски се състоя възпоменателно тържество. Отец Страхил отслужи Заупокойна молитва. Четвъртокласници от училището, което носи името на Апостола, се включиха в изявата с поетичен рецитал. В програмата взеха участие представители на вокална група "Ново поколение" с ръководител Миглена Батанова.

Слово произнесе Татяна Борисова, директор на Исторически музей -гр.Правец. "В навечерието сме на 19 февруари, дата вплетена в народопсихологията на българския народ като Ден, родил безсмъртието на големия син на България – Васил Левски – Апостолът на българската свобода, великият идеолог, стратег, организатор и ръководител на Вътрешната революционна организация. Навършват се 140 години от онзи величав, но и трагичен за България момент – гибелта на Апостола...В състава на Първи революционен окръг в Българско с център Голям Извор влизат и тайните революционни комитети във Видраре, Осиковица, Джурово, Калугерово и Правец. Мрежата от комитети в района става възможна с личното участие на Апостола, но и с усилията на комитетските дейци, негови сподвижници от Правешкия край".

С едноминутно мълчание, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и тържествена заря - беше отдадена заслужена почит и признателност пред делото на Васил Левски. 
Пред паметника на Апостола, венци и цветя поднесоха кметът на Община Правец, Румен Гунински, ОУ “Васил Левски”, ГПЧЕ "Алеко Константинов", Общински съвет към Община Правец, Исторически музей-Правец и Общинската организация на БСП.

След церемонията в актовата зала на училището се проведе спектакъл за Левски: Представителна изява на клуб "Актьорско майсторство" по проект "Успех" с режисьор Христо Симеонов. 

В приветственото слово директорката на Основното училище в Правец, Илияна Котова ,сподели, че 19 февруари заема особено място и в сърцето на всеки възпитаник на ОУ "Васил Левски"-Правец : "Побеждават винаги дръзките, най-силните, истинските професионалисти. Вие, учениците на основното училище, имате този потенциал. Бъдете достойни за тази светиня - Левски. Гордейте се, че вашето училище носи името на великия българин. Но помнете,че името Левски е привилегия, но и голяма отговорност".

Вестник “Училищен живот”, който е изцяло посветен на мероприятията в чест на Апостола, беше подаряван на всички гости, дошли на възпоменателното тържество.


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 07:56

    Уникални снимки, браво Поли

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 07:58

    В ботевград, как почетоха Апостола, излагация поредна на кмет, всички са се покрили от управляващите.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Христо Иванов 19 Февруари, 09:25

    Защо немога да коментирам представлението на децата от ЦДГ "Индира Ганди"

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 10:50

    #3 Излей душата си тук, а бабата от Индира Ганди, не я закачайте :)

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Христо Иванов 19 Февруари, 13:39

    Това че искам да поздравя децата за хубавото прдставление незначи че искам да обидя някой.То се вижда и че не се крия под анонимност,за разлика от повечето хора "разбиращи"от всичко,като #4.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 13:58

    №3 и №5, не мога и не значи се пишат поотделно.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 14:41

    blagodarq za uroka po balgarski

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Христо Иванов 19 Февруари, 14:49

    А в края на изречението слага ли се точка?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 16:33

    №8, щом питаш и за точка, май ще те връщаме в отделенията.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: luni4ka 21 Февруари, 16:32

    Kогато публикувате снимки, правете някакъв подбор! Слагайте само качествени снимки! Мислех си, че сайтът се поддържа от специалисти!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete