Неделя, 28 Април 2024, 19:24

Въпроси, поставени от общинските съветници на сесията вчера

28 Февруари 2014, 10:16
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2148 4


На вчерашното шесто редовно заседание на Общински съвет постъпиха редица въпроси и предложения от страна на общинските съветници по време на разглеждане на Докладната записка за стопанисване и управление на общинската собственост.
 
Публичният регистър да бъде качен на сайта на общината, поиска общинският съветник Иван Гавалюгов и даде за пример големи общини като София, Пловдив, Ловеч и Ямбол. Предложението му обаче не бе прието от Общински съвет-Ботевград.
 
Съветникът от БСП адв. Христо Якимов се поинтересува за отдаваните под наем имоти  - 204 жилища, какви приходи Общината е получила, и защо няма отчет, как се събират тези наеми. „Има доста семейства, които са включени в списъка на нуждаещите се от жилища,  те стоят и чакат ред, а в същото време има некоректни платци”.
 
Филип Филипов постави въпроса за надежността на охраната на два общински имота - на високия корпус на болницата и хранителния блок на бившето поделение, което е в трагично положение.  Тъй като те са заложени в програмата за продажба на общинско имущество, Филипов подчерта, че по този начин се намалява тяхната стойност.
Във връзката с надежността на охраната на болницата и поделението кметът посочи, че „В центъра на Ботевград, въпреки охраната, влезнаха и ограбиха на хората сейфовете”. Поради  тази причина той заяви, че няма претенции за надеждна охрана. „Тя е такава, каквато я предлагат всички охранителни фирми в Ботевград”. По отношение на бившата казарма Георгиев заяви, че на нейна територия са направени 73 УПИ-та, което е спомогнало за големи приходи в общинската хазна.
„Нас ни наблюдават, как стопанисваме общинската собственост. Може и да има някъде допусната грешка, но не престъпление или далавера”, заяви кметът.
 
Общински съвет гласува миналата година общинските дружества „ВиК Бебереш” и „Балкангаз” да внасят дивидент в общината, припомни д-р Веселка Златева от групата на левицата. „Поинтересувах се какъв дивидент са внесли през 2012 г двете дружества. Оказа се е, че е по-малко, отколкото сме гласували. Това налага да преразгледаме нашето решение за този дивидент, защото излиза,че те не изпълняват решение на Общинския съвет”, заяви д-р Златева. Тя посочи още, че почивната база на Боженишки Урвич, която се стопанисва от Община Ботевград, не е достъпна за всички граждани. В отговор кметът опроверга това и заяви ,ч е това не е така и подчерта, че има ред, по който се дава това право. „Досега не сме върнали нито един жител на общината”, категоричен бе Георгиев.
 
Д-р Марияна Горгачева посочи, че Община Ботевград категорично неглижира сградата на поликлиниката, където се извършва доболнична помощ от лични лекари. „Здравеопазването в Ботевград не се състои само от сградата на болницата. Мисля, че наемателите в поликлиниката са коректни платци и сумите, които постъпват в общинската хазна са немалка част от прихода на Общината”. Тя постави отново въпроса за основния ремонт на поликлиниката, кaто подчерта, че това не е в задълженията на наемателите.
 
Градоначалникът заяви, че Общината няма средства за ремонт на поликлиниката. По негови думи, когато лекарите са поискали да наемат помещенията в сградата, е трябвало да знаят,че законът ги задължава според практиката която упражняват, да предоставят на пациентите си отоплена приемна и тоалетна. „Когато сте наели помещенията, сигурно сте имали предвид да си ги оправите. Там осъществявате чисто търговска дейност, само че по-хуманна. Общината не разполага с такива свободни средства, че да извърши ремонтите на тази сграда.Това е ваш ангажимент. Приведете си помещенията във вид, каквито са изискванията на Здравната каса, за да ви дадат право да работите”. След това Д-р Горгачева отново попита кмета, ремонтът на покрива , чие задължение е? Георгиев посочи, че в договора за наем с Общината пише, че наемателите трябва да поддържат идеалните части на сградата.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ..... 28 Февруари, 10:50

    Вижте какво открих !!! http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/1/usernews/816679721-Razruha_Bojenishki_urvich.html и други на тези тема .... Нали и това е общинска собственост. :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 11:55

    Болните да ходят в новата спортна зала да се излекуват.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 11:58

    :roll: а иначе общината има средства за купища други ненужни разходи - пр. за какво се направи тая ротонда в центъра за близо 1 000 000лв, или за празненства и тържества се харчат свет излишни пари, за разни ненужни елементи от градската среда-шадраванчета, чешмички и тям подобни и т.н. и т.н. :cry: :!:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Март, 08:12

    докторите се осмелиха да се съдят с кмета и сега пациентите ще видят на какво се казва магарешки инат.Мръзнете си хора, нека от козирката да падат парчета-дано не върху главите ви, да няма вода в някои тоалетни,тъй като от болницата са изрязали щранговете в мазето,ама търпете и благославяйте бащицата.Ми питайте колко пари на месец получава общината от сградата на поликлиниката и дали няма пари за основни ремонти

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete