Сряда, 17 Април 2024, 01:58

Веселин Нинов в "Здравей, България": "Не съм чувал за това да си плащаш, за да останеш на поста си"

22 Април 2014, 10:25
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5203 20


„Журналистка от БНР ни съобщи, че до Финландското селище и Черната скала на Боровец се извършва поголовна сеч. Имаме данни, че се сече варварски край Малко Търново, над Своге и Ботевград пък са изсечени буковете във вододайната зона”, съобщи в „Здравей, България” проф. Михаил Константинов. 
 
„Има нарушение и е добре да се изчака проверката. Това е рана в гората”, каза от своя страна Валентин Карамфилов, който е бивш председател на Комитета по горите и бивш зам.-председател на Агенцията по горите.
На въпрос има ли политическа протекция над хората, които печелят милиони, унищожавайки българската гора, експертът каза, че такава има. Карамфилов беше категоричен, че директорите на горски стопанства са си плащали, за да останат на постовете си. „Който си плати 50 хил.лв остава, който не си плати се уволнява и на негово място се назначава човек, който ще си плати. Тази сума се давава еднократно. В страната има 179 горски ловни стопанства”, обясни той. 

На въпрос на водещия Виктор Николаев "Г-н Нинов, платихте ли си, за да останете и вие, ако това е стройна и мащабна схема в цялата страна?", директорът на Държавно Горско стопанство-Ботевград, отговори:
 „В никакъв случай този въпрос не е сериозен, поне пред мен не е стоял. Не мога да отговарям от името на всички колеги. Не съм чувал за това да си плащаш, за да останеш на поста си”, каза Веселин Нинов. Относно сечта в региона, дали тя есе осъществява във вододайна зона, той каза, че му е трудно да прецени откъде са кадрите и категорично отказа по така направения репортаж да коментира, дали са спазени правилата за изсичане на горите. „Не знам и кога са заснети тези кадри”, допълни той. Нинов беше категоричен, че ще бъде направена проверка на сигнала, ако журналистите Ани Цолова и Виктор Николаев дадат информация, от къде точно са взети кадрите. По негови думи, ако те са от с.Краево, тази сеч е правена през 2013 г, за която са извършвани многобройни проверки от различни инстанции.
 
 „Бях част от експертна група за земеделие и гори на Мирослав Найденов, когато ГЕРБ беше в опозиция. Бях част от екипа, който прави горската политика на ГЕРБ. Излъгахме много хора, обещахме много неща”, каза Карамфилов и допълни, че това изсичане на гори се случва от 10 години. „Политиците се интересуват фирмите им по места да имат работа и да печелят. Естествено част от парите отиват в партийните каси”, каза още експертът. 
Относно схемата „19:45” Карамфилов заяви, че тези числа са нови за него. „Когато правителството на ГЕРБ пое властта в горския сектор, се случиха две много важни неща. Първо -Мирослав Нейденов еднолично, заблуждавайки правителството и премиера, вкара една промяна на Закона за горите, с която Държавната агенция по горите получи статут на изпълнителна агенция. Така започна разбиването на горската система. Веднага след като това се случи, беше направен нов Закон за горите. Майката на този закон е Георги Костов, а бащите са Мирослав Найденов, Емил Димитров, Десислава Танева. Те носят политическата отговорност за това, което се случва в горския сектор”, съобщи той.
 По думите му това не е Закон за горите, а Закон за Мирослав Найденов. „Мотото е: Държавата е наша и гората е наша”, допълни експертът. Той смята, че реформата, която е направил Мирослав Найденов в Закона за горите, не е успешна. 
 
Целия разговор може да гледате във видеото.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (20)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:20

    :idea:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:30

    тези кадри не са от Краево,но сигурно ги е снимал човек от Краево - мартин
    на всеки е ясно, че този професор не е стъпвал в района

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:32

    има логика да е така 2-ри, ама какво общо имат Константинов и Тинчев

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:33

    ГЕРБ

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:34

    политиците ебаха майката и на държава и на народ и на гора

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:38

    днес видях Мартин Тинчев в Скравена с най-големия айдук и крадец бивш горски на Новачене - Петко Стойнов. Явно са се сдружили, Нинов чакай много кал по тебе.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:42

    Петко Стойнов играеше с новаченските цигене и докато беше горски им седеше отцепка и ги вардеше. Караха дървата при бръснара и той му плащаше

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Април, 12:33

    абе незнам кои кво снимал ама сутринта водещита по нова телевизия направиха нинов на попара. не можа да каже нищо завалията да се защити а само мрънкотеше като ученик.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 22 Април, 13:30

    има ли нещо общо това, че Петко Стойнов е станал ортак с Тинчев с това, че цела седмица седи в кабинета на Барези

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 22 Април, 15:54

    Нинов знаеше какво да каже ама номер 8 не е разбрал, горкия!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete