Сряда, 15 Май 2024, 03:34

Вижте какво ново в Бюджет 2014 обещава правителството

28 Октомври 2013, 21:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4132 6


Депутатите Корнелия Нинова и Кирил Добрев се срещнаха тази вечер с жители на Ботевград в малкия салон на Народно читалище "Хр.Ботев" от 18.00ч. Акценти на срещата бяха 100-те дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски, обсъждане на Бюджет 2014 и актуална политическа обстановка в страната.
Корнелия Нинова отчете, че за 100-те дни на управление, правителството работи в напрегната и нетрадиционна обстановка с опити на парламентарната група на ГЕРБ да бламира работата на Парламента. Тя посочи като проблем, че за нормалната работа на Народното събрание се изисква кворум от 121 гласа, а БСП е с 120. Въпреки тези трудности е направена Актуализация на Бюджета, чрез които са извършени редица подобрения в Бюджета на Дянков, който замрази социалните плащания. Майчинството е увеличено от 310 на 340 лв. (промяната влиза в сила от 1 януари 2014), увеличени са средствата за хората с увреждания-най-вече на децата с увреждания; от 3 на 6 заплати вече е държавното обезщетение за работници, чийто работодатели са фалирали и те не са могли да си вземат заплатите; целия пакет от мерки за наемане на младежи на работа; отменен е данък колиба на имоти с данъчна оценка до 1 480 лв.; с нови 60 хиляди семейства са разширени енергийните помощи за социално слаби хора; от 150 на 250 лв. са увеличени и помощите за първокласниците. Остава осигуряването на коледните добавки за пенсионери, които са в размер на 30 лв. По отношение на тях Кирил Добрев заяви, че са малко, но от сърце. Според него някои ще протестират срещу това, но  той попита присъстващите, защо не протестираха през изминалите 4 години, когато такива изобщо нямаше. По думите на Корнелия Нинова над 800 млн.лв. е възстановеното от държавата  ДДС на фирмите, което бе задържано от бившия финансов министър Дянков., както и други 500 млн.лв. задължения на държавата.
По отношение на заложеното в Бюджета за 2014 г. Нинова посочи, че с 1млрд.и 400млн. лв.  повече ще събере правителството на Орешарски спрямо това на Дянков. Като източници за средствата тя посочи борбата с контрабанда на акцизни стоки, от данъци и осигуровки, от ръст на БВП – 1,8%за следващата 2014г.  Тя се спря на няколко основни акценти. На първо място по отношение на пенсионерите, тя посочи,  че предстои възстановяване на швейцарското правило за индексиране на пенсиите. За тези хора, на които им предстои пенсиониране, ще се замрази стажът и възрастта за пенсиониране и те повече да не се повишават от 2014 г. с 4 месеца всяка година.130 млн.лв. са предвидили управляващите  за реализиране на  заложеното в бюджета за швейцарското правило и за пенсиите. Потребителската такса при лекар за пенсионери ще падне от 3 на 1 лев.
11 млрд. лв. правителството ще отдели за социална политика, подчерта Корнелия Нинова. С цел да се стимулира модела за две деца в семейството, детските надбавки ще бъдат както следва-за първо дете 35лв, за второ дете-50 лв. и за трето и всяко следващо дете-по 35лв. Подоходният критерий за доходи от 350 лв на глава от семейството ще отпадне до края на мандата, обеща Нинова. С 40 млн.лв повече са предвидени в Бюджета за ваучери за храна на работници, които  бяха на обща стойност 160млн.лв, с актуализацията на Бюджета стават 200 млн.лв, а догодина ще са 240 млн.лв. Два млн.лв. са предвидени за социални кухни.Осем млн.лв. за подпомагане на общински болници и 6 млн.лв. ще отдели правителството за изграждане на Спешни центрове.
В сектор Земеделие с 80млн.лв. ще поеме държавата акциза на горива на земеделските  производители чрез ваучери, които ще им се раздават. С новия Бюджет ще се въведе минимално гарантирана рента, за да не злоупотребяват арендаторите и да дават по-ниска рента от това, което добиват. Вече ще има таван на субсидиите на една фирма, които ще се плащат не за декар земя, а за килограм произведена продукция. Субсидиите ще бъдат пренасочени от зърнопроизводство към производство на плодове и зеленчуци, мляко и месо.
В сектор образование се възстановяват професионалните техникуми, бившите СПТУ. Средното образование от 2014г. ще се обвърже с платен стаж на учениците. Фирма, която плаща стипендия от последните две години от обучението на ученик, ще плаща по-малък подоходен данък, но след това се задължава да го вземе на работа. Правителството ще отпусне повече средства за храна и безплатни учебници на учениците.
В общини, където има висока безработица –25 %, фирми, които открият производство там и разкрият 30 работни места, ще бъдат освободени от данък печалба. Увеличава се също финансирането на общини с капиталови разходи. За първи път правителството ще финансира два национални фонда. Единият е на стойност 500 млн.лв.  за регионално развитие – за преодоляване на диспропорциите в големите и малките градове. Всяка една област ще може да кандидатства с един приоритетен проект. Приоритетен проект за Софийска област, за който има събрани подписи, е отваряне на прохода „Кашана”, който по думите на Нинова трябва да стане следващата година. Вторият фонд е за 100 млн.лв. за образоване, където ще кандидатстват училищата и университетите.Кандидатстването по двата фонда с проекти ще става с директно финансиране.

Корнелия Нинова се извини, че няма да отменят плоския данък и, че това е единственото нещо, което няма да бъде изпълнено от предизборните обещания на БСП. „Почтеността към вас, които сте ни подкрепяли, изисква да се изправим и да ви кажем открито това“.  Тя допълни, че правителството не се отказало да го замени с прогресивно подоходно облагане, което е по-справедливо, но предложението няма да получи подкрепа от 121 гласа в Парламента, а в момента БСП има 84 гласа подкрепа за отмяната на плоския данък.

Отмяната на данък „Лихви“ е другото предизборно обещание на левицата, което правителството не иска да изпълни. В петък (25 октомври) обаче депутатите от БСП са го внесли и са намерили подкрепа в Парламента от ДПС. Предложението е от 2014година, данъкът да стане 8%, 2015 – 6%, 2016г. – 4%, 2017г. – 0%. По думите на Нинова правителството е против отмяната на  данък „Лихви“, тъй като от него в държавната хазна влизат 90 млн.лв., които са били предвидени за сектор образование.
По отношение на политическата обстановка Корнелия Нинова заяви, че с влизане на Бюджет 2014 в Парламента, очаква ситуацията да се усложни. „БСП ще бъде подложена отново на натиск, макар, че в условия на криза не виждам кой нормален човек не би подкрепил бюджет, който значително ще облекчи ежедневието на хората“.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 22:17

    TIQ LAJAT PIVE4E I OT KMETA
    :lol: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Октомври, 07:34

    Кмета е от БСП вече, нормално. Нали Кирил Добрев щеше да се разправи с ГЕориев, какво стана мижи а те лажем, КИрил Добрев е на заплата към общината!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Октомври, 10:07

    Цацаров поиска снемане на имунитета на Станишев
    От държавното обвинение искат имунитета на лидера на БСП заради изгубените от него секретни документи по времето на Тройната коалиция, Станишев обяви, че сам ще се откаже от имунитета си
    Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров внесе в 42-то Народното събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.
    Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
    Досъдебното производство срещу Сергей Станишев е образувано на 27 май 2010 г.
    Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г., в гр. София, е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление - престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс, припомнят от държавното обвинение.
    От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС.
    Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Станишев.
    Сергей Станишев е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет, посочват от Прокуратурата.
    Поради това досъдебното производство към момента е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК. Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Октомври, 11:41

    ТЕ ЩЯХА ДА СЪБЕРАТ ОТ АКЦИЗИ И КОНТРАБАНДА 1 МИЛЯРД И КАТО ИЗЛЪГАХА -ИЗТЕГЛИХА ЗАЕМ ,КОЙТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ С ЛИХВИТЕ!!А РАБОТЕЩИТЕ ЩЕ ДОПЛАЩАМЕ И ТАКСАТА ПРИ ЛЕКАР КАТО СВАЛЯТ НА 1 ЛВ ТАЗИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ОТ БЮДЖЕТА Т.Е .ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Октомври, 13:37

    От 20 снимки само 3 снимки са на публиката. Останалите 17 снимки са на флиртуващата с публиката г - жа ( сн. 17) и нейното обкръжение.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: УИ 31 Октомври, 19:09

    Ф П П Л

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete