Петък, 19 Април 2024, 09:43

Вижте кой развя знамето на Ботевград в река Тунджа

9 Януари 2015, 15:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6980 14


От около 150г. насам, всяка година жителите на град Калофер изпълняват своята уникална, запазена през годините традиция за Йордановден (Богоявление). На 6-ти януари традиционното вадене на кръста от студените води на река Тунджа е съпроводено от т.н. „Ледено хоро”. Не само калоферските, но и мъже от цяла България, облечени в специални народни носии и развяващи националния трибагреник, влизат в ледените води на реката, за да изиграят за здраве традиционното за Калофер хоро. То се изпълнява под съпровода на тъпан и се танцува в продължение на половин час.
 
Йордан Йорданов е на 47г., от Ботевград. За трета поредна година, на връх своя имен ден, той става част от традицията на калоферци. Тъй като по традиция присъстващите се събират около реката малко след изгрев слънце, ботевградчанинът и съпругата му тръгват към Калофер още през нощта на 5 срещу 6 януари. „Пристигнахме в Калофер в 04:00ч. сутринта. Нямаше нито сняг, нито лед”, започна разказа си Йордан. Гайди и тъпани озвучават на зазоряване ледените води на реката, от която се вдига пара заради студа. „Хората започват да се събират във водата, всичките облечени в носии и носещи знамена. Картината, която се разкрива пред очите ти, е все едно виждаш как хайдутите изскачат от Балкана”, допълва Йордан.
На леденото хоро влизат над 100 мъже във водата. Традицията е, че без значение кой от мъжете ще хване кръста, той го дава на най-малкото момче, осмелило се да влезе в студените води на Тунджа, и момчето го връща на попа. Тази година обаче нашият съгражданин сподели, че на вълнуващата традиция са присъствали значително по-малко хора, отколкото предишни години.
 
Йордан разказа, че спазва традицията и много пъти се е хвърлял в студените води за ваденето на кръста. Споделя, че чувството от изживяването в Калофер не може да се опише с думи. „Потапяш се във водата и не усещаш студ. Влизаш с нагласата, че го правиш за здраве. Вълнението и адреналинът са толкова големи, че забравяш за студа”. Докато хорото се извива във водата под звуците на гайдите и тъпаните, нашият съгражданин гордо развява знамето на Ботевград. Хорото се играе около половин час, тъй като след 30-та минута стоенето в ледената вода става опасно за организма. Калоферци разказват,че досега не се е случвало нито веднъж някой от влезлите на "Леденото хоро" да се разболее след това. И Йордан също го потвърждава.
 
Той обаче е разочарован от факта, че традицията в Ботевград е изменена и опорочена. „Кръст не се вади за пари, прави се за здраве!”, огорчено допълва той.
Разказва още, че и трите години единствено той от града се хваща на „Леденото хоро” в Калофер. „На много хора съм предлагал, но никой не се наема”. На следващият Йордановден той възнамерява да вземе със себе си и 6-годишния му внук, който сам е изявил желание и който също носи името Йордан.

Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Януари, 15:19

    Е те това са истински Българи! На останаха малко. Всички са мишоци!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Януари, 15:24

    това е уникално...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: С.Лазарова 9 Януари, 15:30

    Браво Данчо да си жив и здрав ,с такива хора само можем да се гордеем :)

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 9 Януари, 20:04

    Браво съгражданино! Да ти е живо и здраво името, на теб и на фамилията. Поздрави и успех!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Януари, 20:17

    kAKVO BRAVO N3 TOZ DAN4O PIAN YI NE E ZNAEL KADEE BIL

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Януари, 20:47

    Браво!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: м.георгиева 9 Януари, 23:17

    Поздравления за смелостта,за поддържане на традицията,за ВЯРАТА.Жив и здрав бъдете.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 10 Януари, 11:29

    bravo dan4o

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 10 Януари, 16:42

    Браво!!! Да са живи и здрави,и късмет за него, неговият внук, и сие достойни българи!!! Защо да не става така и в Ботевград?!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete