Петък, 29 Март 2024, 12:46

Водопровод до ромски квартал в битката за гласове в Самоков

8 Август 2014, 17:27
(0) (0)
Самоков - Новини
Прочетена: 1194 0


Водопровод до ромски квартал в Самоков сложи началото на предизборна битка в града. Според местни политици тръбата е незаконна и общината я прави, за да пусне вода до десетки незаконни постройки точно преди изборите. Местните управници от своя страна са категорични, че правят канализацията, за да могат да контролират плащането на сметки, а недоволството срещу проекта идвало от ромски лидери, които не искат да има ред в квартала.

В Самоков знаят въпросния квартал като Турското гробище. Камерата на bTV не успя да хване труда, който кипи там, защото като видяха екипа работниците изоставиха багера си, лопатите и избягаха.

Повечето постройки там са незаконни. До тях стига вода по стари тръби. Изоставеният багер прави изкоп за канализация, възложител би трябвало да е общината

След известно време се появява мъж, който се представя за Боян и казва, че е бригадир. След него идват и работниците, които избягаха като видяха екипа на bTV. Твърди, че хората си тръгнали, защото били наплашени. На въпрос защо са прибрали техниката, работниците отговарят, че ще довършват друг ден и отказват да се обясняват повече.

В предишния си мандат общинските съветници на Самоков решили земята под въпросните къщи да бъде продадена на преференциални цени на собствениците на незаконни постройки. Те да се бутнат и чак тогава да се направи водопровод и инфраструктура. Незаконните къщи стоят, а този водопровод очевидно ще отвежда вода точно до тях.

Зам.-кметът на общината Радослав Стойчев уверява, че изкопните дейности са законни. Проектът бил на стойност 20 000 лева, но точно в този момент не може да го покаже.

За да покаже плана за водопровода и да провери има ли въобще незаконни постройки в този квартал, защото каза, че не знае, зам.-кметът определи, че трябва да бъде изчакан 30 минути. През това време обаче готовността да покаже документите изчезна.

„По отношение на проекта ще трябва да го поискате по надлежния ред, защото все пак е някакъв официален документ, който се съхранява при нас в общината. Тъй като се съмнявам в обективността на това, което ще представите, затова така”, обясни той.

В деловодството посрещат със смях желанието на екипа на bTV да подаде заявление, за да види проект за канализация. Въпреки това репортерът Мария Цънцарова си тръгва от Община Самоков с входящ номер. Подава заявление, за да види плана за изграждане на водопровод. План, който ако съществуваше, щеше да е публичен, както обясниха служителите

Според бившия депутат от ДПС Александър Методиев общината строи канализацията, без да е спазила закона, само и само да ухажва предизборно хората от ромски произход.

„Това за мен е някаква манипулация, която десетилетия наред се върши във всички цигански квартали. Нашите хора много ясно, че ще искат да имат безплатно вода. Доколкото знам няма съгласувани планове с институциите - не може в незаконни постройки да вкарваш питейна вода”, твърди Методиев.

Вчера питане за новата канализация са депозирали и общински съветници от ГЕРБ, които нямат спомен някога да са одобрявали някаква реконструкция на водопровода.

Екипът на bTV със своя входящ номер на заявление очаква да можем да ви покаже плана за канализацията в Самоков.

Източник: http://btvnews.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete