Сряда, 24 Април 2024, 02:21

Всички варианти за пенсионната реформа предвиждат увеличаване на възрастта

23 Октомври 2014, 13:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6530 9


Всички варианти на пенсионна реформа, подготвени от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, предвиждат увеличаване на възрастта за пенсиониране и изравняване на изискванията за жените и мъжете.
Единият вариант е да се продължи удължаването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца годишно, докато за мъжете тя не достигне 65 години (през 2018 г.), а за жените - 63 години (през 2021 г.).С увеличаването на възрастта ще нараства съответно и изискваният осигурителен стаж - съответно до 40 години за мъжете и 37 години за жените.
 
“Реформирането на пенсионната система в страната изглежда като абсолютно задължителна дейност за всяко ново правителство. Друг е въпросът, че промените се правят пренебрегвайки всякакви експертни анализи и целят основно електорална подкрепа, а не стабилизиране на системата. И това правителство продължава в същия дух”, коментират местни специалисти, работещи в системата по пенсиониране. По думите им обаче независимо от по-високите изисквания за стаж и възраст, заетите продължават да намират вратички, които им позволяват да се възползват от някаква форма на ранно пенсиониране. 

Експертите са разработили и различни варианти за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените, което е изискване на Европейския съюз.
 
Според едно от предложенията това може да стане постепенно до 2036-та година, а според друго - до 2028 г. Според втората схема  през първите две години от реформата (2015 и 2016 г.) възрастта нараства с по два месеца и за жените, и мъжете, а после за жените започва да расте по-бързо (с по четири месеца годишно), за да се изравни през 2028 г. с  възрастта за мъжете (тя ще расте с по 1 месец годишно). 
 
Трети вариант, лансиран от експертите, е възрастта да се увеличава автоматично според годината на раждане като изравняването за двата пола настъпва през 2032 г.
 
Аналогично със същите стъпки се предлага да се увеличава и изискваният осигурителен стаж, за да достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.
 
Експертите от съвета предлагат също смесена система за изплащане на пенсиите на работилите в първа и втора категория труд преди 2001 г. За стажа си преди тази дата те ще получават пенсията си от НОИ, а за останалото време - от професионалните фондове. Проблемът е, че въпреки неколкократните отлагания, в професионалните фондове не са се натрупали достатъчно средства за адекватни пенсии на работилите в първа и втора категория труд. Срокът на последната отсрочка изтича на 1 януари 2015 г., което означава, че избраният на 5 октомври парламент трябва бързо да направи законова промяна за тях - да удължи за пореден път срока или да гласува за смесената система, предложена от експертния съвет.
 
"Вече 10-12 г. осигурителната система да бъде поставена в "покрустовото ложе" на политиците. От една страна се орязват приходите в осигурителната система с намаляването на осигурителните вноски и с намаляването на санкциите за нарушителите. По изчисления на Националния осигурителен институт това е довело до 23 млрд. лева по-малко приходи в системата. От друга страна се увеличават всички разходи на осигурителната система, като се повишава броят на хората с право на ранно пенсиониране и се правят различни индексации. Тези неща трябва да бъда синхронизирани и именно в тази посока са предложенията на консултативния съвет", обобщи вицепремиерът Йордан Христосков.
 

България е единствената държава в ЕС, която с реформата от 2000 г. увеличи стажа за жените с 14 г., а за мъжете - с 12 г.”, а заедно с това „беше увеличена рязко и възрастта с по шест месеца на година” и хората имат нужда от „глътка въздух”. Въпреки всичко, работещите се пенсионират средно на 56,2 г. през 2012 г. Това е сериозен ръст в сравнение с 2002 г., когато това се е случвало на 51,5 г., но възрастта е по-ниска в сравнение с 1990 г., когато е 57 г.

Средната възраст за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2012 г. е 62 г. за мъжете при изискване в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 63 г. и 4 месеца за III категория труд и 60 г. и 8 месеца за жените при изискване за 60 г. и 4 месеца за III категория труд.




Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 13:29

    Защо нито една партия, която дойде на власт, не наказа виновните за откраднатите пари, които са удържани на родителите ни за пенсия? Защото, ако тези пари не бяха откраднати, нямаше да се чудят откъде да намерят пари са пенсии, нямаше да чакат, да ги вземат от работещите в момента и нямаше да дават минимална пенсия от 165-170лв., на хора, които имат 30-40години трудов стаж...
    За това, всички политици за мен са престъпници...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 16:20

    трябва да доиде 9 септември и в затвора :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Октомври, 06:24

    Повечето от същите тези пенсионери са затичкали първи да гласуват за някоя от боклучивите ни партии,които са ни довели до това положение.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Октомври, 06:41

    Дали администрацията на НОИ не е малко множко? По малките градове са назначени техни представители, които май не знаят за какво са сложени!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 1 Май, 19:40

    :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 1 Май, 19:41

    :x :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: име 2 Август, 21:36

    Не разбирам защо никой не споменава за извънредните заплати на всяко тримесечие и бонусите в края на годината, които служителите на НОИ си раздават от години?!??

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 11:14

    това е срам за държавата ни и държавниците на които сме се доверили :wink:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: МИМИ ИВАНОВА СТОЙЧЕВА 29 Декември, 08:50

    МОГА ЛИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ ПО РАНО РОД 20 .10 .1955 ГОД ИМАМ 40 ГОД ТРУДОВ СТАЖ ОТ КОЙТО 13 ГОД 2 КАТЕГОРИЯ И ТЕЛК 3 ГРУПА .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete