Вторник, 30 Април 2024, 07:29

Докладът от проверката на бившия Стационар бе приет с оживени дебати

24 Април 2014, 15:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1404 5


Докладът на временната комисия от 7 общински съветници, зам. кметът инж. Цанко Цанов, и инж. Румяна Запорожанова, извършила проверка на състоянието и начина на стопанисване на Седеметажна масивна сграда (бившия Стационар) предизвика оживена дискусия по време на заседанието на Общински съвет днес.
 
В  началото на обсъждането на Докладната записка, кметът Георги Георгиев заяви, че сградата няма да падне и че по нея има видими нередности, които се дължат освен на времето, и в резултат от несправяне с престъпността. „Там няма  чак такива престъпления, освен счупени стъкла на приземния етаж, някои решетки и т.н. , но това са засега възможностите да охраняваме този обект, както и останалите обекти - Младежки дом, Учебен център в бившето Военно поделение и сградите на Родина и БКС”.
Останалите изказвания бяха от общинските съветници, участвали в инициирането и осъществяването на проверката на бившия Стационар.
 
Адв. Христо Якимов попита г-жа Запорожанова, в момента кой стопанисва сградата - общината или болницата, и ако е болницата - под каква форма,тъй като има публикувано писмо в Интернет от кмета на общината, и това ли е действителния статут на сградата, който се описва там. Отговор даде кметът Георгиев. „Сградата се води общинска собственост с решение на Общински съвет и е записана в активите на Общината. За нея в момента болницата не отговаря, а отговаря Община Ботевград. Там Общината е сключила договор за охрана със СОТ. Предоставили сме ключ на д-р Филев, защото на един от етажите е главното захранващо ел.табло. Аз имам основания да вярвам на този доктор, след като вие сте го назначили, да му дадем ключ.
 
Освен това, което е констатирано, има още проблеми в сградата, посочи адв. Якимов. „Тя след като се охранява от СОТ и в момента в нея има редица щети, не следва ли да се потърси някаква отговорност на хората, които са я охранявали. От друга страна разбирам, че управителят на болницата си е позволил, без да има никакво правно основание да демонтира отоплителната инсталация. Д-р Филев, след като се отнася така с общинска собственост, докога трябва да продължи да бъде управител?”, попита накрая адв. Якимов.
 
Кметът Георги Герогиев посочи, че в обекта са регистрирани два или три опита за влизане и за демонтаж на някои активи, за които полицията е завела преписки и се търсят извършителите. По отношение на д-р Филев, градоначалникът зави, че ако той е бил направил някаква нередност, е щял да докладва пред ОбС. „Според мен действията, които е предприел са правилни. Тогава, когато са свалени радиаторите, сградата е предоставена за управление и стопанисване на болницата, пак с решение на ОбС. По-късно ние извадихме сградата от активите на болницата и я записахме като общинска собственост.”, категоричен бе Георгиев. По негови думи спуканите радиатори уместно са демонтирани и са предадени на вторични суровини и средствата от над 20 хил.лв.д-р Филев е вложил за ремонт на парната инсталация на болницата, към приетото решение на ОбС за ремонтни дейности на обща стойност от 120 хил.лв. „Ако управителят на МБАЛ не бе свалил тези радиатори, щяха да ги демонтират онези, които влизат нелегално в болницата. Не виждам с нищо управителят да си е превишил правата, а най-малко да е нарушил интереса на Община Ботевград”, заключи кметът.
 
Съветникът Иван Гавалюгов, като член на комисията посочи, че разрухата, която цари в сградата на Стационара е очевидна. „Категорично изпитвам недоумение от трактовката на кмета за самоуправството и престъпното действие, което си е позволил управителят на болницата- д-р Филев. Сградата е върната в активите на Общината в края на 2007 г. с решение на ОбС. Това обаче не дава право да се разпродава без санкцията на собственика и не дава право на д-р Филев да се разпорежда с общинско имущество”. Гавалюгов попита юриста на Общината адв. Стоян Стоянов, на какво основание управителят на болницата решава да се разпорежда с актив - общинска собстеност. Съветникът попита също „ На какво основание ще гласуваме една комична точка "втора" от доклада - като правилни самуправните действия на д-р Филев”.
 
Адв. Стоян Стоянов отговори, че по тези разсъждения може да се произнесе само съда, дали са престъпление или не. „Управлението на едно дружество с общинска собственост става с дружестен договор, приет от ОбС. В него са посочени правомощията на управителя на търговското дружество. Ако тази отоплителна система е включена в Дълготрайните материални активи на МБАЛ-Ботевград, то тези активи се управляват от управителя на дружеството.При изваждането на сградата от капитала на търговското дружество, ДМА на болницата не са извадени и те остават в управлението и стопанисването на търговското дружество.
 
Съветникът Филип Филипов постави няколко въпроса:
- Общината разполага ли с протокол от технически подготвени лица, които са констатирали, че тези радиатори са напукани, счупени и са негодни за употреба?
- Има ли изготвен протокол, след като тези радиатори са свалени, колко килограма скрап са получени по цена и колко пари са придобити от продаването на това имущество?
- Колко пари от предадения скрап са вложени в новата отоплителна инсталация?
- Общината разполага ли с такива протоколи, които са задължително необходими, когато са предприети такива действия?
Филипов попита, защо е изскубана ел.инсталацията и защо е допуснато това?

Кметът Георги Георгиев отговори, че такива протоколи има в болницата.  „В Общината не съм искал такива документи. На място сме ходили и сме ги проверили. Но сега разбирам, че имаме копия от тях”. По отношение на изскубването на ел.инсталацията, Георгиев заяви, че това е дело на неизвестни извършители, които и в момента се издирват. 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Април, 15:49

    това са въпроси за прокуратурата, не за кмета

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Април, 16:12

    ПРОКУРАТУРАТА, НЕ СПЕТЕ А РАБОТЕТЕ :x :x :x ЯВНО ИЗНЕСЕНИ ФАКТИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ В МЕДИИИТЕ И В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И ПРИКРИВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В ОБЩ.БОТЕВГРАД И ОТ КВЕТА.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Април, 16:35

    До съветниците които могат да мислят.Тук е налице тотално разграбване и разрушаване на общинско имущество без разрешение на собственика.Сезирайте прокуратурата.Какви неизвестни извършители нали има охрана на която се плаща всеки месец.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Април, 17:09

    А ПИОНЕРСКИЯ, ДОМ, КОЙ ЩЕ ПРОВЕРИ?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Април, 19:32

    Господа общински съветници, които изнасяте до тук факти, определено съответстващи на състави от наказателния кодекс, моля, изпратете събраните материали в районна прокуратура- Ботевград, като ни запознаете с резултатите от образуваното производство. Смята също, че не само като общински съветници, а и като обикновени хора е редно при узнаването на факти, които уличават лица в закононарушения,престъпно бездействие, безстопанственост и пр., да сезирате компетентните органи.В случай, че не го направите/предвид че между вас има и хора с юридическо образование/, аз лично ще считам, пък и надявам се и други мислещи като мен, вашите действия в качеството си на общински съветници са продиктувани от лични популистки мотиви, имащи за цел политическа изгода.Вярвам, че ще продължите в този дух, така както показвате с вашите действия в последно време.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete